Flink aan het inburgeren
Door: Joyce
Blijf op de hoogte en volg Joyce
16 April 2008 | Ghana, Accra
Maandag hebben we een heerlijke dag gehad. Onze introductieweek begon en werden om 9 uur, met de andere 4 vrijwilligers, opgehaald door een chauffeur van Syto. Eerste gingen we naar het hoofdkantoor van Syto, waar we kennis maakte met Tina. Tina is de contact persoon voor de organisatie en stelt zichzelf voor als onze 'mamma'. Een echte 'big mamma' kan je wel zeggen en echt een lieve vrouw. Ze heeft ons wat dingen vertelt over de omgangsregels in Ghana en de do's en dont's op dit gebied! Daarna zijn we met Charles naar de bank gegaan om wat geld te halen en toen heerlijk naar het strand.
Onderweg sta je echt verstelt van al die mensen die met handelswaar (soms hele pakken PVC rioolbuizen) op hun hoofd lopen en alle handelaren tussen de auto's door lopen op de drukste autoweg van Accra!
Ik moet eerlijk zeggen dat deze introductieweek wel een beetje op vakantie lijkt. Aangekomen op het strand stonden al snel alle verkopers om ons heen met schilderijen, sieraden en en souveniers. Al doe je nog zo je best om te vertellen dat je niets van ze wilt kopen, blijven ze toch vol houden. Hier kan je ook geen ongelijk in geven: ze zien blanken, die naar hun idee altijd rijk zijn, en hebben zelf bijna geen plakker te makken.
We zijn al snel het water in gedoken. Toen we voor de tweede keer gingen zwemmen was er ook een school uit Accra aan het zwemmen. Tys en ik stonden nog geen twee tellen in het water of de kinderen hingen al aan ons: 'Lady what's your name?' en 'Come swim with me!' Dus wij met de kinderen het water in. Alle kinderen enthousiast want er zijn weer een stelletje blanken die aandacht aan hun komen geven. Al gauw hingen er een stuk of 4/5 kinderen, op alle mogelijke manieren aan me! We zijn lang in het water gebleven en iedere keer wilde een ander kind onze aandacht.
's Avonds zijn Tys, Roel (een andere vrijwilliger) en ik even wat wezen eten bij een restaurantje in de buurt. Later zijn we met onze guide naar een plaatjelijke bar geweest. We hadden om 10 uur afgesproken en dit werd natuulijk later... en later... en later, maar kwam wel! Tys heeft hier geleerd om met een waterfles op d'r hoofd te lopen. Dit heeft ze later op de avond weer aan mij geleerd. En ik moet zeggen dat het me erg goed afging. Als ik thuis kom hoop ik met mijn bagpack op mijn hoofd door de gate te komen! Haha!!!
Vandaag werden we weer om 9 uur opgehaald door de chaffeur om naar het kantoor van Syto te gaan. Hier stond Tina alweer klaar om ons weer wat bij te spijkeren over Ghana, onze hostfamily's en dingen over gezondheid.
Daarna zijn we weer met Charles op pad gegaan om wat van de tad te bekijken en vertelde hij ons veel over de geschiedenis van Ghana. We hebben hierbij ook een bezoek gebracht aan het momument op de plaats waar de onafhankelijkheid van Ghana begonnen is. Ook zijn we bij een 'markt' geweest. Je kan beter zeggen alle winkels in Amsterdam, maar dan op straat. Alle waren staan uitgestalt of worden op hoofden gedragen. Af en toe zie een winkel in een gebouw. Na wat gelunchd te hebben zijn Tys, Roel en ik nog even naar het strand gegaan. Eerst even onderhandelen met de taxichauffeur over een goede prijs en hop daar gingen we!
Heerlijk zo een verkoeling, op een dag die nog warmer leek dan de andere dagen.
In de loop van de middag waren er weer veel kinderen op het strand, waarbij het hele ritueel van de dag ervoor herhaalde!
Morgen is het weer om 9 uur tijd om ons te melden bij Tina en zal daarom dan ook nu stoppen met schrijven! Tot snel!
16 April 2008 - 08:58
Gabrielle:
Lieve Joyce,
Wat super!!! ik had er geen idee van dat je op pad ging, en las vandaag pas mijn mail weer eens een keer! Ik heb net vol aandacht je avonturen gelezen. Leuk dat je aan me gedacht hebt om mij een link te sturen. Ik ga je in de gaten houden hoor! hihihi
Jij doet nu iets wat ik achteraf stiekum ook wel gewild had. Maar soms loopt het leven anders en doe je andere dingen die je misschien had "moeten" of "willen" doen.
Maar goed dat maakt niet uit. Ik vind het daarom des te leuker dat jij het wel doet en dat ik je verhalen kan volgen.
Zet 'm op meissie. Maak er wat moois van!
Ik blijf lekker lezen...
Groetjes!!! -
16 April 2008 - 12:40
Lisette Marsman:
Hey meiden,
Klinkt SUPER, volgens mij laten ze jullie daar nooit meer gaan! Geniet en maak er een onvergetelijke tijd van!!
Liset -
16 April 2008 - 13:49
Jolande:
Hoi Joyce! Wat heb je al veel geschreven! Ik heb net alles zitten lezen en de foto's bekeken,leuk om je zo te kunnen volgen.Al zal dat straks wel minder worden als je ver van alles vandaan zit. Gelukkig is alles tot nu toe voorspoedig verlopen en heb je het helemaal naar je zin zo te lezen. Goed dat jullie eerst tijd krijgen om te wennen en een klein beetje bij te komen voordat het echte werk begint. Het is nu woensdagmiddag en ik zit achter 'jouw'computer/bureau (dat blijft het toch voorlopig nog wel even hoor!)
Ik mis je hier wel hoor. Blijf zo genieten als je nu doet en ik blijf je volgen, het klinkt allemaal als één groot avontuur. groetjes, Jolande -
16 April 2008 - 14:52
Moos:
Hé Joyce,
Ik heb me aangemeld om op de hoogte te blijven van al jullie avonturen! Erg leuk dat je het zo naar je zin hebt.
Kus Moos & Dave -
16 April 2008 - 19:03
Pseudo Opa:
Ik volg je trouw en kijk iedere dag even of er al nieuws is. Ik heb een aantal verhalen gelezen van anderen die net als jij in Ghana vrijwilligerswerk doen en daaruit blijkt dat je nog wel het een en ander te wachten staat. Alleen al de reis naar het noorden wordt al een stuk afzien. Dus pluk de genoegens die Accra biedt met o.a. het strand, want dat heeft men in het noorden niet. Er zijn wel rivieren, maar of je daar veel aan zult hebben vraag ik me af. Ik heb daar in de diverse verhalen niets over gelezen. Dank zij Google Earth en de link naar een kaart van het gebied rond Walewale, die ik bij jouw eerste verhaal heb gezet, heb een beetje een indruk van het gebied waar je heen gaat. Ik leef met je mee en wens je toe dat je toe dat je niet wordt geveld door een of andere tropische ziekte. Ik zou zeggen, laveer er netjes tussen door en zorg goed voor jezelf, dan kun je ook wat voor anderen betekenen.
Groetjes, Ome Nico -
17 April 2008 - 10:13
Deb:
Dag stuk,
Leuk om al je verhalen te lezen! Ik heb de 1e dinsdag zonder jou mijn moeder verplicht om met me te kaarten. Nu nog een slachtoffer voor volgende week!! haha.
Heel vel plezier nog en de groeten aan Tijs.
xxxx -
17 April 2008 - 11:12
Mandy:
Hoi Joyce!
Ik kan niet achterblijven als oud-cardea-collega...haha! Je hebt al heel wat berichtjes gehad. Maar wat super gaaf om je verhalen te lezen. Zo'n andere wereld! Ik kan me voorstellen dat het even spannend was, maar je ziet dat je al gauw je draai vindt!
Ik wens je nog heel veel plezier daar en ik blijf je verhalen volgen. Wel lekker om zo de pauze te vullen!!
Groetjes Mandy -
17 April 2008 - 19:34
Joost:
He zuster
Hoorde van ma dat je al helemaal in de relax mode bent??!!?! Ja het gaat daar allemaal niet zo snel als in het drukke west-europa. Gelukkig maar!!! Hoop dat je snel nog wat mooie foto's op de site zet voor je broer vindt het echt leuk om je daar te zien. Zal wel even kijken of je nog wat foto en video ruimte kunt gebruiken.
Milou heeft net weer voor het eerst gespeelt tegen concordia (hillegom)5-2 gewonnen. Ze begon in de tweede helft en scoorde bijna meteen. Go Milou go Milou
He trouwens wist niet dat ze daar ook negers hebben haha flauwe grap laat het wel even weten als je een leuke vent mee naar huis neemt.... all you need is love love love is all you need en ghana
Enjoy the moment
XXXjes Joost
17 April 2008 - 19:42
Joost:
He liefje had je 200 foto's en 2 video's gegeven
Groetjes aan Tys
18 April 2008 - 11:56
Pacok:
lieve joyce, hoe is het leuk ?anneke en ik hebben de geboorten dagen op internet gevonden, manon is op woensdag anneke op donderdag jij schat op vrijdag milou op zaterdag oja ik ook en joost zondag op de wereld gekomen.geniet lekker van je vakantie in accra wij wachten op nieuwe mail groetjes van iedereen en kusjes -
19 April 2008 - 10:26
Cock:
HEE JOYCE hoe gaat het met trommelen ik heb het hier horren rommelen je zal wel genoeg afleiding hebben -
19 April 2008 - 11:09
Zusje Manon:
Hey zus!!!!
Zo het ziet er echt super anders uit daar! (namelijk warm!!!haha) Wat een mooie mensen en kinderen daar zeg! Neem je een mooi kindje mee als je terug komt ;)
Hier gaat alles goed (wel een beetje stil). Ik had je nog gesmst maar weet niet of dat nou aankomt of niet...?
Ik blijf in ieder geval op je website kijken! Super leuk!
Heeeeeeeeeeeeeeel veel xxxjes van je zusje Manon(Miss you!!) -
19 April 2008 - 11:42
Moeti:
hoi lieverd nou dat is genieten wat doen jullie veel leuke dingen deze weken .En iedere keer uit eten nou de nederlandse luxe werkt tot nog toe door in Ghana. Geniet er lekker van want dat zal straks toch wel een beetje anders zijn. Maar goed daar gingen jullie uileindelijk toch voor.Fijn vond ik dat we elkaar een paar keer hebben gesproken per foon, ik ben gisteren met pa even bij de Bruin wezen infomeren over zo`n speciale kaart. Dat komt goed als jij weet wat de mogenlijkheden zijn als je bij het gezin bent want dan kunnen we kijken of mobiel bellen of internet naar mobiel het beste is. Want het gaat natuulijk om de verbinding. Gistere avond bij Rene en Anita geweest die vonden het ook helemaal leuk en gaan je deze week ook mailen.Morgen gaan we naar Lies toe als ik tenminste niet beroerder wordt dan nu. Ik ben net zo verkoude als jij van de week was zo moeder zo dochter, dat zie maar weer.Lieve joyce geniet deze week van alles Tys de groetjes een dikkexxxxxxxxx en tot mails anneke