Donker Afrika
Door: Joyce
Blijf op de hoogte en volg Joyce
22 April 2008 | Ghana, Accra
Zondag (20 april) gingen we met Mamma Joanna naar de kerk. Wij weer braaf zorgen dat we om 9 uur klaar stonden, maar natuurlijk waren wij weer te snel klaar! Rond 10 uur konden we dan eindelijk gaan.
We gingen met de taxi en natuurlijk past dat allemaal makkelijk met zijn zessen in een normale taxi. Hup Mamma Joanna voorin en wij met zijn vijven op de achter bank. Dat was nog niet zo erg, maar het was wel een behoorlijk stuk rijden naar de kerk. Het werd dus hoe langer het duurde, steeds minder gemakkelijk!
Aangekomen bij de kerk was ik verbaast over de grote van de kerk. De kerk was nog vol op in aanbouw, maar werd toch al gebruikt. Binnen in de kerk (waar de dienst ondertussen al lang bezig was) zaten enorm veel mensen allemaal op plastic kuipstoeltjes. De voorganger in de kerk was al erg druk aan het predikken. En ik kan je vertellen dat gaat er niet zo rustig aan toe als in Nederland. Hij liep daar heen en weer en vertelde op vol volume. Ook de mensen in de kerk bidden veel al op vol volume en met volle overgave mee of zijn helemaal met hun eigen gebed bezig. Tijdens de dienst werd er veel gepredikt, gebeden (waarbij de iedereen elkaars hand vast hield, ongeacht of je die persoon kent), maar ook gezongen. Dit laatste natuurlijk ondersteund door een koor. Mensen gaan hier echt vol in hun geloof op en er waren dan ook mensen die in bedwang gehouden moesten worden omdat ze helemaal wild werden.
Na de kerk zijn we naar huis gegaan want Mamma Joanna moest zich nog even omkleden in het wit/zwart. En toen op naar de begrafenis receptie. De man die overleden was en vrijdag begraven was, was een oom van een vriend van Joanna.
Daar aangekomen leek het wel een receptie voor een bruiloft. Er waren sowieso heel veel mensen die bijna allemaal in het wit/zwart gekleed gingen. Dit schijnt gebruikelijk te zijn. Op de dag van de begrafenis is iedereen in het zwart. De tuin waarin het feest was, was versierd met bloemen en linten, je kon te drinken bestellen wat je maar wilde en er was een lopend bufet. Ook wordt er in opbracht van de familie vlop gefilmd en gefotografeerd. Het is in Ghana erg belangrijk dat er veel mensen komen op de begravenis, omdat dit aangeeft dat iemand geliefd was. Families steken zich vaak in de schulden om z'n receptie en begrafenis te organiseren. Bij het weg gaan is het dan ook gebruikelijk om wat geld te geven zo dat ze wat van de kosten kunnen betalen.
Na de receptie zijn we door een vriend van Mamma Joanna afgezet bij het strand. 's Avonds zijn we lekker thuis gebleven en wilde een lekkere lange nacht maken. Dit is uit eindelijk niet gelukt door de hitte en hebben veel wakker gelegen gedurende de nacht.
Dit brak ons maandag wel erg op. We moesten er om 7 uur uit om om 8 uur bij Syto te zijn voor onze workshops. Na een vlug ontbijt vertrokken we vol goede hoop met de trotro naar Syto. Mamma Joanna vertelde ons dat we er bij iets wat op 'fire servies' leek er uit moesten, maar vertelde er niet bij dat er meer van waren in Accra. Dus wij een trotro die zei dat hij daaar kwam. Uiteindelijk heeft hij ons er bij de halte uitgezet, maar zaten we echt helemaal aan de andere kant van de stad. We hebben toen maar weer een taxi gepakt die ons voor de deur bij Syto af kon zetten. 1 Uur te laat kwamen we aan bij Syto. Omdat Daniel (onze Twi leraar) er ook nog niet was kregen we taalles van Charles. We hebben er gelachen en ons best gedaan, want dat Twi is moeilijk om onder de kie te krijgen.
Daarna even snel iets eten en daarna snel door naar drum- en dansles. We gaan nu iets dieper in op de muziek en dans dan de kennismaking die we vorige week hebben gehad. Het blijft, vooral bij het dansen, toch nog wennen aan de andere rimtes die ze gebruiken om bijvoorbeeld aan te duiden welke 'move' je moet gaan maken. En bij z'n soepele Ghanees voel je natuurlijk al snel een stijve plak. (Dit heb ik in Nederland nu zelden met de mannen! Haha!)
Na de workshops nog even snel naar de bank en toen snel op naar het strand om even goed af te koelen van al dat gedans! Wat hebben we het toch zwaar deze eerste twee weken! ;-)
Toen we 's avonds thuis kwamen was de hele straat al pikke donker. In het huis was ook ales donker. Ja hoor het was tijd voor onze eerste stoomstoring. Nu zitten we echt in donker Afrika! Nu is eten en lezen bij een zaklamp nog niet zo erg, maar als je je fan niet aan kan zetten op de kamer is het er al snel niet meer om uit te houden. (Al zijn we wel al wat gewent inmiddels) Het vervelendste van de stoormstoring was dat er ook geen stomend water meer was. Dit werd dus niet douchen, niet onze was doen, geen wc door trekken, etc. We hebben ons gewassen met water uit emmers die voor dergelijke momenten klaar staan.
Vandaag (dinsdag 22 april) werden we wer wakker zonder stroom, maar gelukkig deed dit het weer net voordat we weggingen. Oh wat heerlijk dachten wij, dan kunnen we vanavond tenminste weer douchen enz.
Dus wij weer op naar onze workshops Twi, drum en dans. Omdat twee van de meiden niet lekker waren deden ze vandaag niet mee en zijn met iemand van Syto naar het ziekenhuis te gaan. Ze blijken achteraf een voedsel vergifteging te hebben en voelen zich echt niet lekker.
Omdat we de Twi les erg moeilijk vinden (en we er eigenlijk niet zo veel puf voor hadden) en Charles deze les weer gaf (die ook geen zin had) hebben we deze les gevuld met wat kletsen. Heerlijk het is weer net als vroeger op school! Haha!!!
Vanmiddag zijn we natuurlijk weer naar het strand geweest om op te frisen van de intensieve drum- en danslessen. Toen ik eenmaal even gezeten had op het strand en weer opstond, had ik behoorlijke spierpijn in mijn kuiten van de dansenlessen. Ik dacht dat ik toch wel wat gewend was!?!?!?!?
Toen we thuis kwamen een smachtte naar een douch, kwamen we er achter dat we te vroeg gejuicht hadden. De electra was het blijven doen, maar het stomens water was nog niet opgang gekomen. Dus dat zometeen weer poedelen met een beetje water uit kannen die Mamma Joanna gevuld heeft bij iemand anders.
Iedereen trouwens bedankt voor zijn/ haar lieve en leuke reacties. Ook leuk om terug te horen hoe alles daar in Nederland gaat! Tot snel! Kus Joyce
Ps Het plaatsen van foto's van mijn camera lukt nu even niet! Ik hoop er morgen nog wat kiekjes op te kunnen zetten. Dus wordt vervolgt!
23 April 2008 - 09:42
Liesbeth:
tjonge jonge, ik dacht dat je daar hard moest werken, maar je doet veel leukere dingen. nou meid geniet er maar van want straks zul je er alsnog aan moeten geloven. het is hier nu ook zomer geworden, gisteren ben ik op het strand gaan zoeken naar geld. het reultaat was 2 muntjes en een zilveren ring, leuk he!!!
vandaag ga ik weer werken, dus tot mails.
dag lieve joyce, kus van je suikertante LiesbethXXXXXXXXXX -
23 April 2008 - 12:34
Marije:
Hoi joyce!!!of moet ik zeggen afvi???:). erg leuk om alles van jullie te lezen!!goede cursus voor jou om zonder agenda te doen.. grapje!!! geniet ervan en lang leven de broodjes pindakaas!!
Dikke kus marije -
23 April 2008 - 13:26
Ingrid:
hi hi
klinkt echt super allemaal. lijkt me ook wel wat zo'n kerkdienst waar iedereen lekker goed meedoet.
Begin je al te wennen aan de iet wat langzamere levensstijl?
have fun!!!!
xx -
23 April 2008 - 14:34
Cock:
hoi, alva Joyce ete,we weten nog geen afrikaanse naam van tysana ik heb lekker bij nico in de tuin geweest daar was et zweten, maar ik kon lekker in bad toen je verhaal gelezen wat een plee zeg, goed maar dat de zee er is.dikke kus x enfffknuffelen tot de volgende keer doei xxxx -
23 April 2008 - 15:00
Moeti:
hoi wijfi Ik pak net de post en ja hoor een pakket van de notaris. nou gefeliciteert hoor huiseigenares. zo dat is lekker klaar.Wat een onwijze leuke mail je beleeft nog eens wat met z`n alle naar de kerk, nou als je terug bent organiseer ik ook eens zo`n uitstapje ha ha!Ik heb vanmorgen met mijn Ghanese collega een heel leuk gesprek gehad over Ghana. Hij heeft tot zijn 8ste jaar dicht bij de grens van Borkino Fasso gewoond. Daarna in Acra hij is net vorige week terug gekomen het was hem opgevallen dat er heel wat blanken toeristen op het ogenblik Ghana bezoeken.Daar is hij helemaal trots op.Vandaag was het mooi weer , ja was want nu begint het alweer te regenen.We durven je nog even niet te bellen om dat we nog niet weten of het jou dan veel geld kost; morgen gaan we ons bij de Bruin laten informeren. Dus als we jou niet op onkosten jagen bellen we je voor het weekend. doei een hele dikkexxxxxxxx -
23 April 2008 - 16:01
Jolande:
Nou,zoals Mandy al schreef hebben we eindelijk wat zinnigs te doen in onze pauze, als we tenminste een vrije computer weten te vinden! (niet dat ik nu pas pauze heb hoor..)Het lijkt net of ik een spannend boek lees, een vervolgverhaal. Boeiend en ik zie het helemaal voor me zoals je het schrijft. Klinkt echt leuk die workshops, kan jij ze weer aan ons geven als je terug bent,op het strand in Katwijk of zo...op een hele warme dag.
Wel zielig hoor,die kinderen in het weeshuis die niet naar het strand mochten! Neem er maar een paar mee, we hebben nog wel plaats in de groep...alleen niet zo vaak strandweer helaas. Geniet nog even van deze leuke tijd voordat het volgende avontuur begint. groetjes, Jolande -
23 April 2008 - 17:47
Sabine:
Hoi Joyce,
En geniet je een beetje van het avontuur. Het klinkt tot nu toe erg leuk, wat een ervaringen! Straks op naar het hoge noorden, ik hoop dat jullie het naar jullie zin hebben. Geniet ervan.
Kus Sabine -
23 April 2008 - 21:51
AnneMarie:
Hallo Joyce,
heel veel succes en plezier tijdens het vervolg van je Ghanatijd!
Nienke's mamsie -
24 April 2008 - 08:01
Hilde:
Hoi Joyce. Als ik het zo lees ben je al behoorlijk aan het inburgeren in het afrikaanse. Ik lees alleen nog teveel het woordje SNEL. Dat moet dus nog afgeleerd worden, ha ha!! Heerlijk voor je dat het allemaal zo goed gaat en het ook zo leuk is. Geniet ervan en maak er een té gekke tijd van.
Ik vind het heel leuk je op de site te volgen.
Groetjes, ook voor Thijs, Hilde Hoogervorst -
24 April 2008 - 08:11
Ina:
Hoi Joyce,
Sla ik vanmorgen de krant open zie ik je foto staan, met de link naar je weblog erbij dus vanaf nu lees ik gezellig mee. Tot dusver klinkt het inderdaad als vakantie, maar dan wat minder luxe ;)
Succes en heel veel plezier!
Groetjes van Ina (Valstar - van Dijl) -
24 April 2008 - 13:38
Nien:
Wat geweldig wat jullie allemaal meemaken zeg!! Geweldig om te lezen. Wat boffen we maar weer in ons rijke landje met stromend water en electra. En dan nog klagen we maar ja daar ben je dus Nederlander voor. Super leuk ook al die foto's. Jullie steken wel af met je blanke velletje haha!! maar goed ik heb begrepen dat daaraan gewerkt wordt. Hoe is het met de mannen daar... Kunnen we je al opgeven voor de kerst all you need is love??? Hahaha! Je weet wat ik heb gezegd....
Nou meis hier mis je niets hoor maar ja dat is geen nieuws. Meiden geniet er lekker van.
Dikke kus -
24 April 2008 - 18:25
Joyce:
He naamgenootje!!
Nog bedankt voor je mail, jammer dat ik je niet meer gezien heb! Erg leuk om je verhalen te lezen, geniet van deze tijd en doe voorzichtig! Liefs, Joyce -
24 April 2008 - 18:30
Laura & Coby:
Hee nichie!
We zitten hier samen even al jouw post te lezen, erg leuk om te zien wat je allemaal meemaakt daar! Ik ben erg benieuwd hoe het straks zal zijn in je 'kleine lieve dorpje in het noorden'.. Maak er een mooie tijd van Joyce, want hier ga je nog heel veel aan terugdenken later.. Maar, dat komt wel goed als ik je zo hoor!
Zet hem op, we zijn trots op je!!
L & C