Terug bij af!?!? - Reisverslag uit Accra, Ghana van Joyce Warmerdam - WaarBenJij.nu Terug bij af!?!? - Reisverslag uit Accra, Ghana van Joyce Warmerdam - WaarBenJij.nu

Terug bij af!?!?

Door: Joyce

Blijf op de hoogte en volg Joyce

10 Mei 2008 | Ghana, Accra

Maandag 5 mei zijn we na het internetten nog even iets gaan eten in Tamale. Daar belde we Tina van de Ghanese organisatie en kregen te horen dat we na het weekend al konden starten op ons nieuwe project. De hoofd reden waarom we naar een nieuw project gaan is dat het dorp waar we nu zitten zo afgelegen is dat het bijna niet te bereizen is en er tevens geen mogelijkheid is om te bellen met 'de buitenwereld'. We worden overgeplaats naar het het zuiden naar het plaatsje Kasoa. Dit plaatsje ligt aan de weg van Accra naar Cape Coast. Hier zullen we gaan werken in een weeshuis met 50 kinderen in de leeftijd van 2 tot 14 jaar. We zijn blij dit te horen :-), maar ik vertrek toch met een heel dubbel gevoel terug naar Kpasinkpe want we moeten ook iets achter laten :-(.
De terugweg van Tamale naar Wulugu was er een waar geen een sauna tegen op kan. De trotro zit al aardig vol als we er in stappen, maar er kan natuurlijk nog meer bij! Hierdoor duurt het nog aanzienlijk lang voordat we gaan rijden. Aangezien het middenpad al door een paar mensen is ingenomen, hebben we ook niet meer de mogelijkheid om er even uit te gaan. Dus dat was gewoon hopen dat hij snel, ging rijden en de natuurlijke airco zijn werk kon gaan doen. Ondertussen maakte ik een praatje met een jongen naast me die twee schattige konijntjes in een doosje had. Toen ik tegen hem zei dat hij er wel goed voor moest zorgen, kreeg ik te horen dat ze ooit als avondeten geserveerd gaan worden!
In Wulugu aangekomen gaan we met Roel mee naar zijn gastgezin om vervoer naar ons dorp te regelen. We hebben twee opties: of met zijn tweeen met al onze spullen achter op een motor of met een taxi. Beide opties kosten ons 20 cedies, dus kiezen maar voor de meest confortable. Thuis aangekomen laat Joseph trots twee grote vissen aan een stok gespiest zien. Gevangen in het meer verderop en worden natuurlijk ook geserveerd als avondeten.
's Avond slapen we weer buiten met de kinderen op de binnenplaats van het weeshuis. Gedurende de nacht heb je steeds minder ruimte omdat de kinderen helemaal tegen je aankruipen en gerust half over je heen gaan liggen. Dag nacht rust, maar wel heel schattig! Halverwege de nacht worden we wakker gemaakt door de bewaker: het gaat regenen, naar binnen. Er was werkelijkwaar niets aan de hand. Toch maar alles bij elkaar ruimen en ondertussen begon het al flink te waaien en te regenen. Hier kan Piet Paulusma niet tegen op!

Dinsdag (6 mei) is het alweer vroeg dag. Omdat het de eerste schooldag is na de vakantie is het schoonmaakdag op school. De kinderen hebben hier duidelijk geen zin in en zijn niet vooruit te branden. Uit eindelijk zijn de jongens toch klaar om te gaan en loop met ze mee naar school. De meiden komen later. De school bestaat uit een aantal gebouwen, waarin de klaslokaaltjes zij met van die ouderwetse schoolbankjes. Op het schoolplein lopen een aantal koeien. Het deed me echt even denken aan die oude pentenboeken.
's Middags vertellen we onze gastvader dat we overgeplaats worden. Gelukkig heeft hij begrip voor de situatie! We brengen nog een bezoek bij het jongetje met de ontstoken wond op zijn voet. Dit ziet er gelukkig al weer gezonder uit en verzorgen het nog een keer. Ook nog met de kinderen van het weeshuis spelletjes gedaan, gitaar gespeeld met de kinderen en Emanuel een lesje gitaarspelen gegeven.
Na het eten gaan we weer naar het weeshuis en slapen daar weer met de kinderen buiten.

Woensdag (7 mei) zijn de kinderen wat sneller klaar dan gister, want school begint vandaag echt. Tyssyna en ik lopen met de jongens mee naar school en Tina blijft nog omdat de tweeling (jongen en meisje van 1,2 jaar) komt. Na het ontbijt lossen we haar rond 10 uur af. Omdat Margret (een soort nanny) er ook is kunnen we niet veel doen. Ik bereid alvast een knutselwerk voor die we 's middags als bedankje aan de Chinezen gaan geven, dit omdat ze echt veel voor het weeshuis door giften, medicijnen en eten te geven.
's Middags is de marktruck er weer. Tys en ik sneller er naar toe en halen voor alle kinderen ijsjes. Bij het weeshuis delen we ze uit en gaan daarna aan het knutselwerk. Het is duidelijk te merken dat de kinderen hier niet zo gewent zijn aan knutselen, maar het resultaat was mooi. We hebben het met een aantal kinderen naar de Chinezen gebracht, die er erg blij mee waren.
Als we 's middags over de markt lopen zien we onderbroekjes liggen. We besluiten voor alle kinderen een nieuwe te kopen, vooral omdat er een paar kinderen zijn die echt alleen maar een votje hebben.
Na het eten gaan we naar het weeshuis om daar te slapen en de kinderen te vertellen dat we zullen gaan vertrekken. Dit was best even heftig, vooral omdat de stoerste en oudste drie jongens erg moesten huilen. Een van de jongens, Tanko, kwam op een moment bij me zitten en is bij me opschoot in slaap gevallen. Later ben ik bij Baba gaan liggen die ook nog verdrietig was en ben zo in slaap gevallen. Een erg onrustige nacht, ook omdat de honden van het weeshuis mijn voeten tot lievelingsplekje gekozen hadden.

Donderdag (8 mei) Tina en Tys brengen de kinderen naar school. Ik wacht tot de tweeling komt. Aangezien ze erg gaan huilen als ze gescheiden worden van hun moeder, was het feest toen de kwamen. Dit vooral omdat Tys nog niet terug was en de een de ander bleef aansteken met huilen. Margret had om een onduidelijke reden besloten om niet te komen die dag. Gelukkig was Tys er op een gegeven moment weer en konden we er allebei eentje troosten.
Omdat een van de meisjes van het weeshuis een wondinfectie heeft en met tina naar het ziekenhuisje is geweest, komt ze later ook naar het weeshuis omdat ze niet naar school gaat. We zijn druk met haar en de tweeling. We worden halverwege de ochtend afgelost door Tina.
We zijn vandaag ook meer over de familie geschienis te weten gekomen. Joseph komt uit een gezin van 60 kinderen. Zijn vader was de chief van Kpasinkpe en had 24 vrouwen. Na het overleiden van zijn vader is de eerst geboorne nu de chief van het dorp.
We gaan nog even met Emamuel op de fiets naar het meer waaraan 'The Wuti orphanage' zijn naam te danken heeft. Bij dit meer is ooit het dorp Kpasinkpe opgericht omdat de vrouw van de chief van een ander dorp het meer ontdekte en er achter kwam dat er veel vis in zat.
's Middags gaan we met het nieuwe ondergoed en nog wat spullen die we uit Nederland hebben meegenomen naar het weeshuis. Eerst drinken we thee met de kinderen en delen de spullen daarna uit. Sommige snelde direct naar binnen om hun nieuwe onderbroek aan te trekken.
Al snel was het tijd om te vertrekken naar het huis van Joseph om de taxi naar Walewale te pakken. Na het afscheid vertrekken we.
In Walewale aangekomen hebben we na een tijdje wachten een trotro naar Tamale. Deze keer vol op ruimte voor ons! In Tamale gaan we weer naar Al Hassan voor een kamer.

Vrijdag 9 mei hebben we weer een vroegertje en vertrekken rond 5.30 naar het busstation voor de lange rit naar Accra. Gelukkig hield deze chaufeur ervan om flink door te rijden en deden er twee uur korter over dan op de heen weg.
In Accra aangekomen nemen we een taxi naar de Lemon Lodge: super cheap, maar deze keer ook echt een aanrader.
's Avond eten we weer als vanoudst bij Paloma en gaan daarna naar een Karaokebar aldaar om wat mensen die we ontmoet hebben te zien. Het is echt weer terug bij af, of beter gezegd een nieuwe start, waar we al eerder gestart zijn).
Toen we daarna terug liepen naar onze slaapplek (vergezelt door een van onze Ghanese vrienden), maakt Joyce een flinke uitglijder. In Ghana zijn alle goten en riolen open. De meeste zijn z'n meter diep. Bij het oversteken van de weg liep ik iets voor uit op een weg die wat donker aan doet. Joyce kijkt even 1 tel achterom naar Tys en is in 1 keer op mysterieuze wijse verdwenen. Tenminste dat was voor Tys en onze Ghanese vriend zo, want ik wist precies waar ik me bevond. Ik was een rioolgoot ingevallen. Een beetje jammer voor mij, vooral omdat deze goot wat dieper was dan gemiddeld: z'n 2 a 3 meter. Gelukkig liep een deel schuinaf waardoor mijn landing redelijk zacht, maar wel pijnlijk was. Ik wordt gered door onze vriend. Ik heb pijn in mijn voet en flink wat schaafwonden. Eerst maar even naar huis om de wonden uit te spoelen en dan toch maar naar het ziekenhuis. Daar wordt alles ontsmet en verbonden en krijg twee flinke spuiten met pijnstillers in mijn bil. Morgen moet ik terug komen.

Vandaag (zaterdag 10 mei) gaan we na het eten naar het ziekenhuis. Hier wordt een rontgenfoto gemaakt van mijn voet. Gelukkig niets aan het handje (eh: voetje natuurlijk). Na een bezoek aan de dokter, flink wat medicijnen mee gekregen te hebben, lang wachten en het nogmaals schoonmaken kunnen we weer gaan.
Omdat we er niets in zagen om de hele dag op onze kamer te gaan zitten, gingen we naar het strand. Om de verbanden en wonden schoon te houden knip ik een sok stuk die in over mijn been trek: erg charmant, maar wel effectief. Op het strand gewoon lekker gezeten. zo nog even iets eten en dan lekker optijd het mandje in.

• 11 Mei 2008 - 08:45

Moeti:

ja ja die joyce { rioolratje }we zijn blij dat je eerst even gebeld hebt na je ongelukje. dat was even waardeloos dat presies jij dat gat niet zag. We weten dat je goed voor je zelf zorgt dus het zal weer goed komen.Maar inmiddels verhuist en met volle zin aan een nieuw project.Ik kan me wel voorstellen dat het afscheid moeilijk was en zeker als je tranen in die mooie donkere oogjes ziet staan. Nu lekker aan de slag want met die reden gingen jullie naar ghana.Doei een dikke xxxxxx

• 11 Mei 2008 - 09:19

Ymkje:

Hoi Joyce,

Ik maar denken dat ik heeeel af en toe een berichtje van je zou krijgen.... Daarentegen heb ik het erg druk met het lezen van al je verhalen. Maar ja, ik kan het natuurlijk ook niet laten..
    Veel beterschap gewenst en heel veel succes en plezier op jullie nieuwe stek!

groet van Ymkje

• 11 Mei 2008 - 09:32

Cok:

Joyce, je heb vast nog last van je uitglijder maar rust en een beetje bewegen en je wonden likken helpt we duimen voor je goed?leuke plek voor jullie bij de zee groetjes eneen knuffel xxx

• 11 Mei 2008 - 09:35

Liesbeth:

wat een prachtig en ontroerend verhaal, ik krijg af en toe kippenvel als ik zit te lezen. je bent heel goed bezig en ik merk dat een aantal zaken als heel gewoon wordt ervaren. alles wend he!!!
    je stonk zeker wel toen je uit dat riool kwam, wat ben je toch ook een muts he!
    dikke kus van LiesbethXXXX

• 11 Mei 2008 - 10:34

Nienke:

Joyce! Wat doe je nou!! Val je voor de 2e keer in een gat.. Maar dit keer duidelijk wat erger dan de keer in New Town!
    En geen zuster Nienke om je heen... Hebben ze je een beetje behoorlijk geprikt in je bil?? Ik heb nog steeds giga zenuwpijn in mn kont van die prik :(

Hoop dat je snel weer toonbaar over straat kunt zonder verbanden en wonden en sokken om het verband schoon te houden ;)

Liefs Nienke

• 11 Mei 2008 - 11:03

Yvette:

Sukkel dat je bent, wel uitkijken hoor.
    Ben blij dat het goed is afgelopen.

Ik geniet weer van al je mooie verhalen
    en leef echt met je mee.
    En een safari is ook nooit weg!!!!

Groetjes van mij en doe voorzichtig.

Yvette

• 11 Mei 2008 - 11:08

Suus:

He Meis,

Wat een reactie krijg je dit keer op je website!!! Hahaha is ook niet zo slim om in een gat te vallen maa ja dat doe je ook niet expres he!! Gelukkig valt t nog mee en heb je niks gebroken maar fijn is t niet
    Nou lief kijk je weleen beetje ut nu!!
    Anders moet ik toch nog even langs komen om je te ondersteunen
    Dikke Knuf suus

• 11 Mei 2008 - 16:29

Ina:

Poehee, de grote verdwijntruc voortaan maar achter een gordijn ofzo? Gelukkig viel het mee, beterschap in elk geval want het zal best nog wel pijnlijk zijn.
    Leuk om te lezen wat jullie daar allemaal meemaken met die ukken, lijkt me heel bijzonder om mee te maken wat je hier op tv ziet.
    Succes!
    Groetjes van Ina
    ennuh.... kijken in de richting waar je loopt he ;)

• 12 Mei 2008 - 08:47

Marije:

hoi joyce!! wel gelachen om je verhaal!!:) leuk dat je had gebeld, maar ik was aan het varen met lean.. zaterdag verjaardag gevierd en een lekker danspasje gedaan!!met dj dick.. hopelijk kan je straks weer lekker lopen!! wat een actie..
    veel plezier nog! dikke kus marije

• 12 Mei 2008 - 20:58

Manon:

hoi zus!!!! jeetje wat een verhaal zeg over dat riooltje! das wel ff balen! hopen dat het snel weer helemaal genezen is. weer super mooie foto's met mooie kindjes. weet je al welke je mee gaat nemen? ;) rene vraagt of je ook samenvattingen hebt van je reisverhalen (hij heeft niet echt geduld om alles te lezen)

nou veel plezier en kijk uit voor struikrovers (en riolen) (hihi) oh en pinguins zegt rene.

xxxjes manon en rene

• 15 Mei 2008 - 07:00

Juud:

Wat fijn dat jullie overgeplaatst zijn naar een gebied waar je meer contact met ollandia en de bewoonde wereld hebt!!Lijkt me toch ook wel ff slikken om weg te gaan bij het gastgezin...Blijf verders gewoon óp de stoep(als die d'r uberhaupt is!!) of op de straat lopen ipv in het riool!! Hopelijk gaat het met je been/enkel/voet weer helemaal goeti!!
    Liefs Juud

• 15 Mei 2008 - 17:43

Lenie En Willem:

Ha die Joyce,
    Leuk deze site. Leuk ook zijn jullie verslagen. Een ding vinden wij wel een beetje vreemd. We horen hier in Holland altijd van acties voor Afrika.Van het ingezamelde geld worden medicijnen gekocht voor de autochtonen, want daar is een groot tekort aan daar. Jouw laatste verhaal lezende begrijp ik dus dat wij nu door onze donaties jou voorzien? Niet goed!!
    Grapje, hoe gaat het nou met de enkel? Kijk inderdaad maar goed uit voor infecties. Veel plezier nog en we zullen je blijven volgen.
    Hou je taai!!!!!
    Groetjes, Lenie en Willem (je weet toch nog wel? De ouders van Debbie).

• 17 Mei 2008 - 11:03

Marisa:

Oh, lieve joyce, gelukkig is het goed afgelopen!!!Wat een pech zeg!Hoop dat je nu wat minder last hebt van je voet! Hier in Nl. is het weer enorm wisselvallig. Maandag lag ik op t strand met 25 graden, vrijdag is het koud met regen, 15 graden? Hoe vreemd, echt Hollands!!!
    Fijn dat je naar een ander project gaat, lastig om de kinderen 'achter te laten'. Had je nog nagedacht over hoe ik (e anderen) geld kunnen sturen?
    Dikke kus en veel plezier in t 'nieuwe' weeshuis!