Nieuwe start........ - Reisverslag uit Accra, Ghana van Joyce Warmerdam - WaarBenJij.nu Nieuwe start........ - Reisverslag uit Accra, Ghana van Joyce Warmerdam - WaarBenJij.nu

Nieuwe start........

Door: Joyce

Blijf op de hoogte en volg Joyce

17 Mei 2008 | Ghana, Accra

Zondag (11 mei) was het dan weer zo ver: we werden door Tina van Syto opgehaald om naar ons nieuwe gastgezin gebracht te worden.
's Ochtends eerst nog even naar het ziekenhuis om mijn wonden te laten verzorgen. Toen snel terug naar de Lemon Lodge waar we verbleven, want we werden om 13.00 opgehaald. We leren het nog niet echt die Ghanese tijden! Wij stonden natuurlijk weer braaf om 13.00 klaar en de eerst anderhalf uur was er nog geen Tina te bekennen! Tussendoor begon het ook nog tropisch te regenen (vrij normaal nu aangezien de regentijd is aangebroken!), dus moesten we alle spullen weer naar binnen verkassen!
Uiteindelijk dan toch onderweg. Na z'n 45 minuten rijden kwamen we aan bij het weeshuis voor een snelle kennismaking. Hier ontmoette we 'auntie' de moeder van het weeshuis en een aantal van de kinderen. In het weeshuis wonen op dit moment 20 kinderen (8 meisjes en 12 jongens). Op de school die bij het weeshuis hoort zitten in het totaal 58 kinderen. Een aantal kinderen op de school wonen niet in het weeshuis, maar zijn wel wees en wonen bij familie. Auntie vertelt ons dat we morgen om 8.00 paraat moeten zijn. De eerste indruk van het weeshuis en de omgeving was dat het duidelijk arm is. We krijgen dan ook van Tina te horen dat het weeshuis erg arm is en vooral draait op vrijwilligers. We kunnen aan de bak dus!
Daarna naar ons nieuwe gastgezin. We ontmoeten John (onze hostvader, uit Sierra Leone), zijn vrouw en haar dochter (uit een eerder huwelijk) en hun zoontje Rasiet. Later komen we er achter dat het zijn tweede vrouw is. Hij is eerst getrouwd geweest met een Duitse vrouw die hij tijdens zijn studie in Duitsland heeft ontmoet en is 6 jaar geleden overleden. Hij heeft uit dat huwelijk drie zoons die in Engeland en Duitsland studeren. Een van van de zoons is nu thuis: Marvin, een halfbloed met een Afro kapsel waar je u tegen zegt! Ook ontmoeten we Freddy, dit blijkt later de neef te zijn en regelt alles rond ons verblijf. Onze hostvader woont in een huis op het terein met zij gezin en wij krijgen een kamer in een ander huis. Dit huis delen we met Marvin, Freddy en nog een andere jongen: Wilson.
Ohja er wordt ook nog over ons gewaakt door een grote hond: Queen Lativa! Erg waaks, maar schijnt erg lief te zijn als ze je eenmaal kent!

Maandag (12 mei) waren om 6.00 op om naar het weeshuis te gaan. Uiteindelijk vertrokken we met Freddy pas rond 8.00 en na een wandeling van z'n 20 minuten kwamen we aan bij het weeshuis: we waren dus heelijk Ghanees te laat!
In het weeshuis lijkt het een niet georganiseerde boel! De school op het terein is al begonnen en er lopen nog overal kinderen rond, soms nog maar half aangekleed.
Er word tegen ons gezegd dat we maar even moeten gaan zitten en dat we zo wat kunnen doen. Ondertussen ontmoeten we een andere vrijwilliger, Heather: een Canadese vrouw van 58 jaar.
Na wat tutten met de kinderen die rond lopen wordt ik door een van de leraressen van de combinatieklas kleuters en groep 3/4 genomineerd tot lerares van haar klas. Voor ik het wist stond ik les te geven aan een klasje met wat materiaal dat ze me aanreikt. Het les geven is erg lastig omdat de niveau's zo verschillen en er eigenlijk geen geschikt lesmateriaal is voor de jongeste kinderen. Omdat ik hier wel wat ideeen voor heb, ga ik van de week even creatief aan de slag. Iets wat het les geven ook lastig maakt is dat er hier nog veel met de stok geslagen wordt als kinderen niet luisteren of de opdracht niet voldoende doen. Aangezien ik deze methode weiger te gebruiken is het nog een beetje zoeken hoe ik de aandacht van de klas op me kan houden. Ook loopt Lydia rond in de klas: een meisje van 8 jaar met een verstandelijke beperking, die op erg laag niveau functioneerd, waardoor ze weinig lijkt mee te krijgen van wat er om haar heen gebeurt.
Tyssyna is ondertusen ergens anders bezig met de kinderen en is met een van de kinderen naar het ziekenhuis, die later malaria blijkt te hebben.
In de middag worden we opgehaald door Freddy met de auto van een vriend om naar het ziekenhuis in Kasoa te gaan voor het schoonmaken en verbinden van de plekken op mijn been.
's Middags zijn we lekker rond het huis bezig met van alles en ontmoeten we een Nigeriaanse pastor die tijdelijk ook in een deel van het gasthuis verblijft. Uit eindelijk heb ik een flinke discussie met hem over het slaan van kinderen met een stok.

Dinsdag (13 mei): vandaag bleef ik thuis om wat rust te houden voor mijn been. Omdat we door de ziekenhuisrekeningen door ons geld heen waren moesten we naar de bank om geld te wisselen. Dit lukte niet bij de eerste twee banken en moesten uiteindleijk toch terug naar Accra om dit te toen. Met de trotro was dit echt super cheap: 75 pesea (z'n 0,60 euro) voor een rit van 40 minuten.
's Middags veel rustig aangedaan met mijn voet omhoog en hebben uno gespeeld met Freddy. Dan vroeg naar bed, want op de een of andere manier ben ik de afgelopen dagen vroeg gesloopt!

Woensdag (14 mei) is weer een rustdag voor Joyce, omdat mijn been nog niet helemaal lekker voelt en de hygiene in het weeshuis te wensen over laat. Als Freddy Tyssyna naar het weeshuis heeft gebracht gaan we weer opnieuw naar het ziekenhuis. Wederom verbinden ze het, dit terwijl het toch echt schaafwonden zijn en die volgens mij het beste in de lucht kunnen drogen (dit aangezien de wonden door het verband nog steeds nat waren). Maar ze zijn bang voor wondinfectie en verbinden het toch weer.
De rest van de dag hou ik goed rust en heb dus werkelijk niets beleeft. Ik hoop dat het snel opknapt zodat ik gewoon aan het werk kan!

Op donderdag (15 mei) besluit ik toch maar weer een dag te gaan werken. Natuurlijk wordt ik al snel weer gestrikt door de lerares en sta al snel weer les te geven. Op de momenten dat ik bezig ben heeft zij vaak de neiging om niets te gaan doen of helpt ze soms de kleintjes. Dit kan niet de bedoeling zijn. Ik improviseer wat lessen in abc, tellen, optellen en aftrekken. Het is een behoorlijke klus om zonder die stok alle aandacht op je te houden, maar door het gebruiken van mijn stem, de kinderen hun vinger te laten opsteken als ze antwoord willen geven, de les wat interactief te maken en degene die het goed doen te complimenteren, kom ik toch al een heel eind!
In de pauze heb ik met de lerares besproken dat ik haar graag wil helpen in de klas en dat ik graag met haar wil kijken hoe we samen de verschillende niveau's les kunnen geven. Maar dat ik daarnaast ook graag wat tijd wil besteden voor het weeshuis gedeelte, omdat daar echt veel te doen valt. Gelukkig is ze het helemaal met me eens (dit kan ik ook verward hebben met Afrikaanse vriendelijkheid!?!)
Omdat het weeshuis erg vies en verwaarloost is kijken Tys en ik wat we met onze handen en giften kunnen doen om dat wat te veranderen. We maken een lijst met dingen die ze hier hard nodig hebben en plannen dat we morgen in ieder geval wat gaan schoonmaken.
's Middags proberen we eerst zelf de weg naar huis te vinden en na wat omwentelingen lukt dit prima. Later gaan we er op uit om wat schoonmaak spullen te kopen.
Omdat het verband om mijn voet wat los is gelaten en Freddy (die in een ziekenhuis gewerkt heeft) de wonden ziet. Besluiten we al het verband er af te halen en het op de Afrikaanse manier te behandelen: flink wat warm/heet water en een paars/violet kleurig goedje wat de wonden dicht laat gaan. Wat het was weet ik niet, maar mijn wonden zijn er in ieder geval flink van opgeknapt. Alleen jammer dat deze toch wat pijnlijke behandeling voorlopig tweemaal daags herhaalt moet worden!

Vrijdag (16 mei) mag ik op het advies van dokter Freddy niet gaan werken en beland ik weer met mijn boeken op de bank!
Als Tys 's middags thuis komt (na een flinke schoonmaakdag) besluiten we 's avonds in Accra te slapen zodat we morgen er op uit kunnen om wat spullen te kopen voor het weeshuis. We pakken de trotro. Na een douche, eten en drinken we wat in Accra.

Vandaag (zaterdag 17 mei) zijn we optijd oppad gegaan en hebben bekkers, schalen, prullenbakken, sponzen voor de kinderen, etc gekocht met drie grote tassen gaan we zo weer op weg naar Kasoa.

• 17 Mei 2008 - 17:29

Juud:

Ola lieve Joyce,
    Wat een verhaal zeg, je maakt echt wat mee! Wat fijn dat je in een goed gastgezin bent opgevangen en dat je als juf joyce voor de klas staat!!Dit had ik graag met eigen ogen willen zien!! En SUPER dat je NIET gaat SLAAN met een STOK!!You go girl; gewoon bij je standpunt blijven hoor...middeleeuwse technieken heb jij niet nodig met al je kundige kennis;) !! Ik hoop dat je pootje snel weer opknapt, doe het ff rustig aan en denk goed om jezelf en om Tys!
    Liefs Juud

• 18 Mei 2008 - 09:43

Yvette:

Hoi Joyce,

weer een mooi verhaal, maar kijk uit met je pootje hoor!!!!!

Vooral geen infectie oplopen want dan ben je ver van huis. Oeps, dat ben je toch al hihihihi. Hou je taai.

groetjes Yvette

• 18 Mei 2008 - 11:50

Ina:

Wat balen dat je voet nog niet top is zeg, je zult wel popelen om aan de slag te blijven nu je zoveel concreet werk ziet daar. Maar goed, als je dan toch moet rusten kun je in elk geval lekker voorbereiden *denkdenkdenk*.
    Beterschap met je voet en veel creativiteit gewenst, want dat zal best handig zijn!
    Ina

• 18 Mei 2008 - 18:21

Coby:

Vanmiddag bij je ouders het hele verhaal gehoord, nu ook nog gelezen. Was wel even schrikken zeker? Zo te lezen ben je nu wel bezig op de manier die je voor ogen had. We vinden je verslaggeving heel professioneel en fijn om te lezen.
    We hopen, dat je wonden snel genezen en dat je weer volop aan de slag kan.
    Groetjes peter en coby

• 19 Mei 2008 - 09:45

Liesbeth:

nou juffrouw Joyce je doet het weer fantastisch. maak je ook al gebruik van pictogrammen dat is erg handig namelijk om te communiseren met de kinderen. gisteren zijn Aad, Joke,Yvette en Oma bij mij op bezoek geweest, was erg gezellig. ik ga ook niet mee op familie weekend want dat is nog te druk voor mij. kan ik lekker jou verhalen volgen.
    liefs van LiesbethXXXXXXXXXXX

• 19 Mei 2008 - 15:28

Mieneke:

Hey lieverd!!

Wat vervelend dat je nog steeds zoveel last hebt van je been, hoop dat t snel een beetje opknapt! Maar wel super zeg om te lezen hoeveel goede dingen jullie daar doen om de mensen te helpen, respect!!
    Fijn ook dat jullie nu een plek hebben waar jullie wat mobieler zijn en meer kunnen betekenen.
    Wij zijn net terug van het weekendje Duitsland, was weer erg gezellig. Echt op z'n Centerparks lekker gebowled, tafeltennis, speelautomaten...je weet wel hoe dat gaat ;-)
    Was ook weer fijn om je stem even te horen maandag!
    Nou Joycie spreek je snel weer, doe voorzichtig (vooral met gaten in de grond...geintje!)
    dikke kus mien

• 19 Mei 2008 - 21:24

Cok:

hoi Joyce mooie verhalen van jou en tysana er is daar meer te doen ,leuk om juf te zijn? met les geven blijft je wond op je been schoon hoop ik zorg daar goed voor denk aan je body!met et been op een stoel fotos maken oefenen met groothoek en tele misschien zie je indrukken uittingen met een verhaal er in wat een foto later aan iedereen kan laten zien.b.v.als er met de stok geslagen wordt of enz.we zijn ongeduldig om je fotos te zien ,je bent al meer vijf weken daar best al lang zonder jou ga zo slapen et is zo weer tijd om te gaan werken aan zondag is et franse moederdag duset is druk.groetjes lieve Joyce xxx eneen knuffel xx

• 20 Mei 2008 - 13:12

Pascal :

Hoi Joyce,
    Met veel interresse heb ik je ghana ervaring gelezen. Ikzelf woon in New Weija (10 minutjes van kasoa) samen met mijn vriendin die een beetje nederlands spreekt en het leuk vind om dit te blijven oefenen. Mocht je een keer in de buurt zijn kom gerust langs of bel0031650234583/mail tolsteam@wanadoo.nl mijn vriendin als je tips wilt weten over de buurt van accra, khanishi, kasoa, swedru or krokrobite ect.

sterkte met de been,

Groetjes pascal

• 22 Mei 2008 - 11:17

Arie - (aqua):

Heey Joycey !!!

Te bruut al die verhalen en foto's. Wat een dingen maak je mee daar aan de ander kant van de wereld.. Net even anders als downtown Lisse denk ik zo ;-)....

Google Earth kent niet alles, maar heb een paar plaatsen gevonden waar jullie je goeie werk doen, (Y) Petje af trouewens hoor..

Hoop dat je pootje snel beter wordt, en je snel nog meer kan betekenen en natuuuurlijk ook optimaal kan genieten van de tijd nog komen gaat, Blijf genieten en veel succes !!!

Dikke knuffel, Arie

• 22 Mei 2008 - 13:03

Roel:

`Mooi om te zien dat jullie het daar beter naar je zin hebben!
    Om de kinderen bij de les te houden: stuur er soms (natuurlijk niet te vaak, ze moeten wel allemaal wat leren) een uit. Laat hem buiten staan. Hier schrokken ze er gigantisch van......! Succes

• 22 Mei 2008 - 16:02

Ada En Lianne:

Heeey Joyce!
    Wat een dingen maak je mee zeg, ontzettend leuk! op je ongelukje na dan... hopelijk knapt het nu snel op zodat je lekker aan het werk kunt.
    Gister belde je moeder toevallig en die vertelde dat je nu op een plek zit waar je het erg naar je zin hebt! leuk om te horen. heel veel succes met het schoonmaken etc want dat zul je wel hard nodig hebben zo uit je verhalen te lezen!
    Groetjes en XXX van Ada en Lianne