Stilte voor de storm!
Door: Joyce
Blijf op de hoogte en volg Joyce
24 Mei 2008 | Ghana, Accra
Omdat Tys even lekker wilde afkoelen gingen we even naar het zwembad bij een hotel in de buurt. Helaas mocht ik nog niet zwemmen van dokter Freddy!
's Avonds heb ik lekker wat lesmateriaal gemaakt voor het klasje van Madame Martha: de klas waar ik ook les geef.
Maandag (19 mei) voel ik me niet helemaal top, maar besluit toch even naar het weeshuis te gaan: oa omdat we wat spullen mee nemen die we van het weekend gekocht hadden. Ze zijn erg bij met de dingen die we aangeschaft hebben. We hebben aan de leraren gevraagd of ze de kinderen er op willen wijzen om ook de aangeschafte prullenbakken te gaan gebruiken: dit in de hoop dat het wat schoner wordt en de hoeveelheid vliegen in het weeshuis wat zal afnemen! Gelukkig zijn hun ook enthousiast..... :-)
Omdat ik toch niet helemaal fit ben besluit i toch naar huis te gaan. Onderweg nog even met Tys, Ajoko en Lydia naar het ziekenhuis voor het laten behandelen van wonden en te laten testen op malaria. Dat laatste is echt veel voorkomend onder de kinderen. In het ziekenhuis blijkt hij koorts te hebben en besluiten hem te behandelen voor malaria. Dit terwijl de bloeduitslag morgen pas bekent is. Ze nemen hier het zekere voor het onzekere wat dat betreft. Omdat we veel moeten wachten vallen de kinderen bij me in slaap in de wachtkamer.
Daarna naar huis en heb een gat in de dag geslapen, waar ik erg van opgeknapt ben.
Dinsdag en woensdag moet ik thuis blijven van dokter Freddy. Hij geeft aan dat ik mijn been rust moet geven omdat ik ander van het weekend niet kan reizen. Ze zijn wel een beetje overbezorgt, maar volg zijn advies toch maar op. Ik heb me gelukkig wel nuttig kunnen maken met het maken van lesmateriaal om de jongste kinderen te leren rekenen.
Woendagmiddag gaan we even naar het strand van Krokrobite. Ik kan eindelijk ook even een duik nemen en laat het zoute zeewater zijn werk doen! Krokrobite is een erg mooi strand bij ons in de buurt, waar je je echt een beetje in een bounty reclame waant! Palmbomen, visserbootjes, een woeste zee, houten huisjes aan het strand waar mensen wonen en tevens een winkeltje runnen. De vissers zijn bezig met het maken van hun boten en netten. Echt prachtig om te zien!
Donderdag (22mei) ga ik weer lekker aan het werk! Het gaat goed met mijn been en heb weer zin om actief te zijn. We hebben vorige week een radio gekocht voor het weeshuis, omdat de kinderen erg van muziek en dansen houden maar niets hebben om naar te luisteren. We nemen de radio en wat gekochte cassettes mee.
Eerst ga ik de jongste kinderen les geven in het leren van de getallen. Daarna leer ik de hele klas het liedje 'hoofd, schouders, knieen, teen' in het Engels. De kinderen hebben er erg veel lol in, vooral wanneer ze het liedje zo hard mogelijk moeten zingen! Daarna nog ee paar keer 'If you're happy and you now it'. Daarna halen Tys en ik de radio er bijna en hebben een klein feestje, waarbij alle kinderen dansen op de tophit van het moment ' African Money' (misschien ookwel te downloaden in Nederland). De kinderen en leraren genieten erg van de muziek! Daarna is het weer tijd om naar de klassen terug te gaan. 's Middags gaan we op jacht naar zeil voor de jongens en meidenkamer en voor in een algemene ruimte. Nu is daar gewoon een kale vloer die erg vies is. In Accra vinden we een mooie rol en gaan met allebei een kant van de rol op onze schouder door Accra heen. Veel mensen willen ons helpen op straat en lachen zich rot als die twee oburni's zeggen dat ze het wel kunnen handelen!
Vrijdag (23 mei) weer vroeg op om naar het weeshuis te gaan. 's Ochtends eerst wat lesjes doen en daarna is het pauze voor de kinderen. We hebben Jollow Jus (vitamine drinken) en koekjes voor de kinderen mee genomen en delen dit uit. 's Middags hebben de kinderen sport op een veldje in de buurt. Dit komt mooi uit van de ' carpenter' komt om te kijken wat hij voor ons kan betekenen. We bestellen bij hem een aantal kasten voor in de klaslokalen, slaapkamers,de keuken en de kantoren. Ook gaat hij de stukken bedden en schoolbanken repareren. Dit is allemaal hard nodig omdat alles echt op is of niet aanwezig is. Madame Rose (auntie) is hier erg blij mee en geeft ons met Madame Marthe een beetje de vrije hand hierin.
's Middags vertrekken we met de trotro naar Cape Coast om daar in het weekens een aantal touristische dingen te doen.
Zaterdag (24 mei) gaan we er wederom vroeg uit want we gaan naar Kakum National Park om daar op 40 meter hoogte tussen de boomtoppen van het tropisch regenwoud op een touwbrug te lopen. Ik moet zeggen dat ik hier geen held in ben, maar zolang ik niet naar beneden keek ging alles goed!
Op de terugweg zijn we gestopt bij een hotel die een krokodillen vijver hebben. Na zelf wat gegeten te hebben is het tijd om de krokodillen te voeren! Met een stuk kip op een stokje gaan we er naar toe. Omdat een man van het hotel met de krokodil en het vlees speelt hebben wij de mogelijkheid om het diet te aaien! Whawha!!!! Erg gaaf!!!!
's Middags bezoeken we in Cape Coast het voormalige slavenfort, wat oa in handen is geweest van de Nederlanders en de Britten. Het is echt om kippenvel van te krijgen als je ziet hoe die mensen daar behandeld werden. Echt totaal mens onwaardig: in een ruimte met een straaltje zonlicht en frisse lucht, zonder voldoende eten en drinken opgesloten zitten in een ruimte waar ook iederen zijn behoefte doet en lijken gerust een lange periode tussen de levende bleven liggen, voordat ze in de zee gedumpt werden.
Kortom we hebben veel cultuur en natuur gesnoven!
Vandaag (zondag 25 mei: de verjaardag van mijn grote broer), gingen we er vroeg uit om weer terug naar Kasoa te gaan. We zijn 's middags namelijk uitgenodigd bij een Ghanese vriend. Zijn vader is een jaar geleden overleden en ter ere daarvan geven te een receptie/ feest. Het was een groot feest met z'n 200 mensen buiten in een tuin, met muziek, drank en eten. Echt bijzonder hoe mensen hier herdacht worden!
Nu nog even wat foto's plaatsen en dan weer op naar Kasoa.
Dit was qua werk een rustig weekje: stilte voor de storm! Want ik wil volgende week nu echt een keer lekker iedere dag aan de slag!
25 Mei 2008 - 14:56
Kees V.d. Voort:
Hallo Joyce
Het zal je verbazen een mailtje van mij te krijgen. Maar dat zit zo. vorige week sprak ik je moeder en die vertelde dat je samen met Tys in Ghana verblijft voor hulp in een weeshuis. Ze vertelde ook dat je een ongelukkige val had gemaakt, maar dat het verder goed met je gaat. Ik zei,dat ik je een groet zou sturen. Wel bij deze. Het zal je ongetwijfeld veel ervaring geven. Fijn om te doen en die ervaring nemen ze je nooi meer af. Met ons gaat ook alles goed.Wij genieten van het vrije leven. De winkel was altijd heel fijn om te doen, maar nu is het ook leuk om allerlei andere dingen te doen.
Vooral als je nog gezond bent moet je er van genieten.
Wel,ik wens jullie voor de nog komende tijd heel veel succes met jullie werk.
Ook van mijn vrouw de hartelijke groeten en doe ook de groeten aan Tysijna.
Hartelijke groeten
Kees van der Voort
25 Mei 2008 - 15:34
Sabine:
Hoi Joyce!
We zitten hier met de hele familie de Klerk je verhalen te bekijken. Wat een ervaringen. We zijn alleen wel een beetje geschrokken van de plek op je been! Ik hoop dat je er niet al te veel last meer van hebt en dat het goed hersteld. Veel plezier nog daar!
XXX Sabine -
25 Mei 2008 - 19:09
Cok:
hoi! die Joyce! hoe is het,we zijn weer terug uit ommen,dat heeft joyce gemist maar je kan het een andere keer inhalen lekker spelletjes doen veel eten en nog meer drinken en roeien leuk hoor er was ook plaats genoeg voor jou,lukt het met de juffen zonder stok jullie kunnen het groeten voor allebij xxx eneenknuffel xx -
26 Mei 2008 - 20:01
Marisa:
hey lieve joyce!
wat een verhalen, jeetje mina. Fijn om foto's te zien , dan krijg je een beetje een beeld. Wel erg confronterend....wat een armoede. Super dat jij en Tys er zo goed werk doen! You keep on going!!!!
Dikke kus! -
27 Mei 2008 - 12:25
Liesbeth:
Hoi lieve Joyce.
Wat een belevenissen toch allemaal weer. Dat je daar bent en goed werk doet, hartstikke prima. Maar dat je een verhouding begint met een krokodil, dat slaat alles. Ik had je toch wel gedacht dat je iets beters aan de haak zou slaan. Maar ja, we nemen het maar zoals het is. Het weer bij ons gaat de goede kant op, het gaat erg warm worden. Ben net een boswandeling wezen maken. Fijn dat het beter gaat met je been. succes met je kids, verwen ze maar lekker.
Dikke kus van LiesbethXXXXXXXXXXXX -
28 Mei 2008 - 15:22
Jeroen:
Hey Joyciee!!!!
Wat leuk om je verhalen te lezen joh, echt een totaal andere wereld!!
Wat rot dat je gevallen bent, maar dat gaat vast wel weer goed komen met jou!! Het familieweekend was weer errug gezellie, maar ik vond het toch wel jammer dat jij én tante Lies en Wout er niet bij waren... Misschien volgende keer weer!!
Heel veel succes daar verder!!
XxX Jeroen